top of page
  • mrpartners

Asbestipurku - näin valitset luotettavan tekijän työllesi ja vertailet tarjouksia

Asbestipurku vaatii erikoisosaamista ja -välineitä, joten työhön on tärkeää valita ammattitaitoinen urakoitsija. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa huomioida kun etsit työlle toteuttajaa ja vertailet hintoja.


Asbesti on rakentamisessa käytetty terveydelle haitallinen materiaali, joka voi aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten keuhkosyöpää ja mesotelioomaa. Asbestin käyttö on Suomessa kielletty jo vuonna 1994, mutta vanhoja asbestipitoisia rakenteita esiintyy edelleen monissa rakennuksissa.


Asbestipurku - miten valita luotettava toimija ja vertailla hintoja

Tarkista asbestipurkutyölupa, vakuutukset ja sertifikaatit


Asbestipurku edellyttää työsuojeluviranomaisen myöntämää lupaa. Tarkista siis asbestipurkutyöluparekisteristä, että yrityksellä on voimassa oleva asbestipurkutyölupa.


On myös tärkeää varmistaa, että yrityksellä on voimassa oleva vastuuvakuutus ja, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Asbestipurkutyö on useimmiten kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ja vähennyksen saamiseksi työn toteuttajan tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Yritystietoja voi hakea ilmaiseksi esimerkiksi Vastuu Groupin Zeckit-palvelusta.


Kannattaa myös selvittää onko yrityksellä ulkopuolisen ja riippumattoman tahon valvomia sertifiointeja (esim. RALA-pätevyys), jotka kertovat toiminnan laadusta ja luotettavuudesta. Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämät sertifikaatit ja pätevyydet voit tarkistaa RALA:n yrityshausta.


Tutustu yrityksen referensseihin ja asiakaspalautteisiin


Pelkällä muodollisella pätevyydellä ei pitkälle pötkitä, vaan asbestipurkutyö vaatii aina kunnon ammattitaitoa ja osaamista. Siksi on tärkeää valita yritys, jolla on usean vuoden kokemus asbestipurkutöistä erilaisissa kohteissa. Tutustu siis yrityksen referensseihin ja kokemukseen vastaavista kohteista. Monet yritykset listaavat esimerkkejä toteuttamistaan töistään nettisivuilleen. Voit myös tarkistaa asiakaspalautteet ja arvostelut verkosta. Esimerkiksi Googlen ja sosiaalisen median kautta annetut arvostelut kannattaa käydä lukemassa, sillä ne usein kertovat paljon asiakaskokemuksesta.


Varmista, että yritys noudattaa asbestityöhön liittyviä turvallisuusmääräyksiä


Asbestipurkutöiden toteutus on tarkkaan lailla säädeltyä ja edellyttää mm. asianmukaisten suojavarusteiden sekä laadukkaiden, riittävän tehokkaiden ja säännöllisesti huollettujen ilmankäsittelylaitteiden käyttöä. Asbestipurkutyön tilaajan voi käytännössä olla vaikea arvioida kaikkien turvallisuusmääräysten noudattamista, mutta valitsemalla työn toteuttajaksi alalla pitkään olleen toimijan, jolla on luvat ja referenssit kunnossa, voidaan lähtökohtaisesti odottaa, että työt hoidetaan turvallisesti ja kerralla oikein.


Kysy tarjous, vertaa hintaa ja sisältöä


Asbestipurkutyön hinta vaihtelee työkohteen mukaan ja eri yritysten välillä hinnoissa voi olla huomattavia eroja. Kysy siis tarjous useammalta asbestipurku-urakoitsijalta ja vertaile hintoja. Tutustu kuitenkin tarkasti tarjousten sisältöön, jottei työn aikana tai sen jälkeen tule yllätyksiä. Muista, että halvin hinta ei yleensä tarkoita parasta palvelua tai laadukasta lopputulosta. Asbestin kanssa ei kannata ottaa riskejä, joten valitse luotettava ja ammattitaitoinen yritys, vaikka se maksaisi hieman enemmän. Ainoastaan huolellisesti tehty työ takaa tilan turvallisen jatkokäytön.


Lue myös:

Comments


bottom of page